صفحه شخصی مصطفی منصوری   
 
نام و نام خانوادگی: مصطفی منصوری
استان: تهران - شهرستان: تهران
رشته: کارشناسی مکانیک
شغل:  تاسیسات حرارتی و برودتی
تاریخ عضویت:  1389/04/23
 روزنوشت ها    
 

 پمپهای نا مناسب ومصرفه بالای انرژی بخش مکانیک ساختمان

7

انتخاب پمپهای نا مناسب و بزرگتر از حد نیاز ‘ می تواند علاوه بر بهای انرژی ‘ هزینه های نگهداری را نیز افزایش دهند . آیا شما تمام اقدامات لازم را در جهت بازدهی کامل تاسیسات خود ‘ انجام می دهید ؟
بسیاری از پمپها ممکن است به خوبی پاسخگوی نیاز سیستم ها و فرآیندهای تاسیسات باشند ‘ ولی لزوماً بهینه ترین پمپ برای کار مورد نظر نباشند .
فشارهای مداوم جهت کاهش هزینه های نگهداری ‘ گردش کار تاسیسات و زمان توقف دستگاه ها ‘ ایجاب می کند که مفید ترین و مطمئن ترین راه ممکن را انتخاب کنیم . مطالعات اخیر نشان داده اند که سیستم های پمپاژ حدوداً 20% از انرژی الکتریکی جهان را مصرف می کنند . دربرخی تاسیسات ‘ انرژی الکتریکی که سیستم های پمپاژ مصرف می کنند ‘ حدوداً برابر با 25% تا 50% کل انرژی الکتریسیته مصرفی آن تاسیسات است . انتخاب طرح ها و اندازه های متناسب پمپها و نظارت بر سلامت آنها می تواند ضمانت کار آنها را افزایش داده و با به کارگیری مواد مناسب هزینه های انرژی را کاهش دهد .
اقداماتی نظیر انتخاب پمپ مناسب سایز کردن آن به نسبت بار موجود و نظارت بر سلامت پمپها می توانند تداوم کار پمپ را تضمین نمـــوده و میزان مصرف انرژی را در آنهــا کاهش دهند .بهای چرخه عمـر را چه در نصب اولیه ‘ تعمیر و یــــا جایگزینی باید مد نظر قرار داد .
بیشتر محاسبات بهای چرخــــــه عمر نشان می دهند که بخش عمده ای از هزینه های یک پمپ در طول عمر کاری آن مربوط به انــرژی مصرفی و نگهداری از آن هستند به طور کلی انرژی و نگهداری تقریباً 75% از هزینه چرخه عمر را تشکیل می دهند .
برای انتخاب پمپ صحیح شما باید ویژگی های کارکردی پمپ را با شرایط سیستم تطبیق دهید فرآیند انتخاب پمپ سه مرحله دارد نخستین گام ‘ بررسی منحنی عملکرد پمپهای حائز پارامترهای سیستم است در دومین مرحله باید منحنی ضریب مقاومت سیستم را تعیین و رسم نمایید . سومین مرحله عبارت است از بر هم نهی منحنی ضریب مقاومت سیستم بر منحنی عملکرد پمپهای مورد نظر . نقطه تلاقی این منحنی ها ‘ نقطه عملکرد سیستم است . پمپ مناسب پمپی است که بهترین نقطه راندمان ( BEP ) را در نزدیکترین حالت به نقطه عملکرد سیستم ‘ دارا باشد با توجه به این اطلاعات ما باید قادر باشیم که مناسبترین پمپ را در هر زمان انتخاب کنیم راندمان (Eff) عبارت است از نسبت توان هیدرولیکی به توان ترمزی (BHP) توان هیدرولیکی (P0) نیرویی
است که پمپ به سیال می دهد و توان ترمزی (BHP) نیرویی است که برای به کار انداختن پمپ مورد نیاز است . معادله تعیین راندمان پمپ
عبارت است از : Eff = P0/BHP
BEP بالاترین نقطه بازدهی پمپ است سازنده پمپ برای به دست آوردن منحنی های عملکرد پمپ آزمایش های استاندارد را انجام می دهد بنابراین راندمان راندمان توان هیدرولیکی و توان ترمزی پمپ را می توان از سازنده آن نیز گرفت . معمولاً پمپ را برای سرعت معینی طراحی می کنند به این ترتیب ارتفاع
و دبی ( آبدهی ) پمپ نیز بر اساس این سرعت طرح ریزی می شوند . منحنی عملکرد پمپ سرعت ‘ ارتباط بین آبدهی مورد نظر و راندمان پمپ ‘ توان ترمزی مورد نیاز ‘ ارتفاع مکش و ارتفاع کلی را که پمپ تامین می کند در اختیار می گذارد .

مراقبت اندازه پمپ باشید !
همیشه پمپ بزرگتر ‘ بهتر نیست : با این حال ‘ مشاهدات نشـــان داده است که در بسیاری از سیستمهای پمپاژ از پمپهای بزرگتر از حد نیاز استفاده می شود .
بسیاری از پمپها به این دلیل بزرگتر از حد نیاز هستند که هر کدام از اشخاص که هر کدام از اشخاص حاضر در روند تصمیم گیری ‘ معیارهای ایمنی خـاص خود را دارند . به عنوان مثال مهندس طراح جریان مورد نیاز 100m3/hr برآورد می کند ولی 5%( معادل 105m3/hr) دیگر هم برای پوشش خطاهای احتمالی محاسبات به این مقدار اضافه می نماید .
صاحب تاسیسات 10% دیگر ( حدود 116m3/hr ) به عنوان ضریب اطمینان اضافه می کند خریدار ‘ این مشخصات را برای سازنده پمپ ارسال می نماید و سازنده نیز می خواهد مطمئن باشد که پمپ پیشنهادی او آبدهی مورد نظر خریدار را تامین می کند .
فروشنده با توضیح اینکه خریدار با انتخاب یک پمپ اندکی بزرگتر همان هزینه را می پردازد ‘ یک پمپ با ظرفیت 125m3/hr پیشنهاد می کند . به این ترتیب خریدار پمپی 25% بزرگتر از طرح مورد نیاز اولیه خواهد داشت.موتورخانه محلی بسیار مهم در امر صرفه جویی و مدیریت ثروتمان است. زمانی که وارد موتورخانه میشویم شاید سردرگم شویم که چه باید بکنیم واقعیت این است که باید درزمینه تجهیزات نصب شده در موتور خانه تحقیق کنیم و آنهارابشناسیم تابتوانیم مدیریت کنیم.کارهایی برای کاهش مصرف برق-گاز-آب در موتورخانه میتواند شامل:1-روغن کاری پمپ ها و اطمینان حاصل کردن از سالم بودن کوپلینگ ها و پروانه های آن حتی تمیز کردن پوسته پمپ کمک کننده است-2-بازدید ترموستاتها اعم از ترموستات دیگ وپمپها متاسفانه کمترین هزینه هارادراین بخش انجام میدهیم اکثر ترموستاتها در موتورخانه ها سالها کار میکنند وچون کارمیکنند دیگرآنهاراتعویض نمیکنیم!!! مکانیزم ترموستات ها بعد از گذر یکسال دچار مشکل میشوند یعنی حساسیت خودرا از دست میدهند این اشکال هم در مصرف برق-گاز-آب تاثیر گذاراست-3-عایق کاری لوله ها ودیگها ومنابع انبساط-4-شستشوی سالیانه دیگها با اسیدهای مخصوص توسط افراد متخصص-5-کالیبره کردن مشعل ها که بسیار تاثیرگذارمی باشد توصیه میشود بعد از هرفصل انجام شود.

چهارشنبه 11 اسفند 1389 ساعت 08:32  
 نظرات    
 
حمیدرضا چراغی 10:26 پنجشنبه 12 اسفند 1389
6
 حمیدرضا چراغی
مطلب جالب و به روزی بود.فقط اگر منبع خاصی است که در زمینه کاهش مصرف انرژی وجود دارد معرفی کنید .
متشکر